CIOC! CIOC!

Ai nimerit in tara lui -Escu. De esti om bun, poti ramane. De nu, te rugam, sa ne lesi!

luni, 22 martie 2010

BUCURESTIUL DE PLUMB SI PRAF

Ieri am fost in Bucuresti si, desi am stat numai cateva ore, simteam ca nu pot respira...
De cateva luni, am luat decizia de a parasi capitala si de a ne muta "in provincie", asa cum v-am mai povestit. Nu sunt incantata de ce s-a intamplat in orasul meu natal... Si aici strazile par a fi ciuruite de tunurile vreunui inamic si sunt nematurate. Dar, chiar daca pe bogatii Campinei nu-i deranjeaza, iar autoritatile locale stau cu mainile in san, asteptam sa vina ploaia care va spala strazile si, macar aici, vom respira un aer mai curat.In Bucuresti nici ploaia nu mai poate curata aerul, pentru ca ploile din ultimii ani au devenit acide, din cauza pulberilor chimice, toxice, din atmosfera. Iar strazile n-au cum sa se curete singure cand ploua, pentru ca siroaiele de apa se izbesc de canalizarile infundate.
Defrisari masive, parcuri si spatii verzi lichidate, pentru a fi transformate in masini de scos bani, in Shopping Centers si in Mall-uri, in care chiriile spatiilor comerciale depasesc cu mult chiriile magazinelor din tari civilizate precum Anglia, Franta, Spania, Italia (din cauza chiriilor si nu numai si preturile produselor comercializate sunt aproape duble fata de celelalte tari).In Bucuresti circula zilnic aproximativ 2 milioane de autoturisme, incluzand-le si pe cele de marfa sau care tranziteaza, astfel ca 70% din poluare provine din traficul rutier! Iar vantul si caldura nu fac decat sa sporeasca efectele nocive ale poluarii si sa te faca sa inhalezi toxinele si praful, care exista din belsug in “mirobolanta” capitala.In afara de asta, te si calci in picioare de aglomerat ce este! Bucurestiul este fruntas, in Europa, cu 9000 locuitori/kmp, in timp ce in Berlin, Viena, Budapesta sunt pana 4000locuitori/kmp.
Morbiditate, mortalitate, copii nascuti cu malformatii sau intoxicati cu plumb, temperaturi mult mai mari, decat in restul tarii…
Asa ca, daca poti, fii doar trecator prin Bucuresti, navetist sau chiar muta-te in afara orasului, mai ales ca statisticile nu mint cand spun ca locuitorii capitalei traiesc, in medie, cu 10 ani mai putin decat restul locuitorilor tarii.Daca nu ai de ales si trebuie sa ramai in Bucuresti, foloseste cat mai rar masina pentru a te deplasa, evita zonele aglomerate, mai ales cand este foarte cald sau bate vantul, si mergi cat mai des la munte sa-ti cureti plamanii!