CIOC! CIOC!

Ai nimerit in tara lui -Escu. De esti om bun, poti ramane. De nu, te rugam, sa ne lesi!

sâmbătă, 24 decembrie 2011

CE SARBATORIM PE 25 DECEMBRIE, NASTEREA DOMNULUI SAU SOSIREA LUI MOS CRACIUN?

Asteptam cu nerabdare, sarbatorile de iarna, cu sau fara zapada, cu nasuri zgribulite, cu miros de cozonaci si vin fiert...
Dar nu stim ce sarbatorim: Nasterea Domnului sau sosirea lui Mos Craciun?




Nasterea Domnului sau Craciunul este sarbatoarea crestina a nasterii dupa trup a Domnului Iisus Hristos, celebrata , in fiecare an, dupa calendarul gregorian, pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie, dupa calendarul iulian. Ea este a treia mare sarbatoare dupa cea de Pasti si cea de Rusalii.
Viata Mantuitorului s-a aflat sub providenta divina, inca inainte de nasterea Sa. Nasterea Lui a fost prevestita cu multi ani inainte, iar venirea Sa a fost asteptată de un intreg popor. Totul a inceput cu promisiunea facuta de Dumnezeu lui Avraam, stramosul poporului Israel, conform careia in "el si samanta sa" se vor binecuvanta toate popoarele pamantului. Saul din Tars, in tineretile sale un aprig prigonitor de crestini, convertit mai tarziu in urmas al lui Mesia, a explicat ca samanta lui Avraam a fost Iisus Hristos.
Cu toate acestea, desi un intreg popor il astepta pe Mesia, putini au fost cei care au vazut in Iisus din Nazaret pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Pentru crestinii de pretutindeni, Craciunul reprezinta inceputul celei mai importante religii a lumii. Fara nasterea lui Iisus din Nazaret si fara crucificarea Sa, astazi nici macar nu am fi indraznit sa speram la mantuire.


In ceea ce-l priveste pe Mos Craciun, el este versiunea mai noua a Sfantului Nicolae care si-a facut aparitia in secolul III. El apare ca un om batran prietenos ce imparte daruri copiilor in noaptea de Craciun (24 spre 25Decembrie).
Desi mitul difera de la zona la zona, Mos Craciun provine dintr-o tara nordica, fiind imbracat intr-un costum rosu, cu o barba alba si lunga.
Spiridusii il ajuta pe Mos Craciun la pregatirea cadourilor, pe care le imparte cu ajutorul unei sanii zburatoare, trasa de reni. Mos Craciun intra in case prin horn si pune cadourile sub pomul de Craciun sau in cizmele pregatite special pentru aceasta.

Ideal ar fi daca lumea ar intelege ca pe 25 Decembrie trebuie sarbatorita Nasterea Domnului, nu sosirea lui Mos Craciun. Intr-adevar, Mos Craciun este un personaj frumos, dar trebuie sa ramana doar un personaj de poveste. Copiii ar trebui sa stie de mici ca nu exista Mos Craciun in realitate. Nu ar trebui sa le hranim sufletele cu iluzii, ca mai tarziu, sa-i traumatizam spunandu-le ca nu exista Mos Craciun. Asta nu inseamna ca stricam magia Craciunului. Magia Craciunului o reprezinta miracolul nasterii Domnului, care ne aduce bucurie in suflete. Ne manifestam si impartim bucuria cu cei dragi si cu cei din jur, facandu-ne unii altora darul iubirii, darul impacarii si darul intelegerii.